The Design of Queens Peak

The Queens Peak 101 team attended the architect’s briefing yesterday. During the brief, the architects explained the design considerations, how they went about creating a theme for the development, and the story behind it all.

In planning for the design, the architects wanted to take an organic approach to high-rise living. They realised that many high-rise buildings felt very “hard” and wanted to bring a “softer” feel to Queens Peak. As such, they studied nature and drew similarities like how organic and natural elements usually have curvier edges as compared to the sharp edges of man-made elements.

design-of-queens-peak-image-2

They drew inspiration from the inside of a tree, where you can see the curvy lines, and also from hilly terrain which brings about a curve when placed against a silhouette.

design-of-queens-peak-image-1

Combining these elements together, AGA Architects designed the balconies of Queens Peak to be curvy in order to break the image mold of a man-made building and to “soften” the feel of the development.

design-of-queens-peak-image-3

A lot of thought have been put into the design of Queens Peak by the architects. Considerations and practical applications to natural elements fuse together to form a design that is both unique, pleasing, and livable.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s